it  ro
avocat roma, birou avocatura roma, consultanta juridica, litigii, asistenta legala, drepturi
avocat-roma.it   »   blog

Cetatenia italiana

Cetatenii romani, de la 1 ianuarie 2007, pot solicita cetatenia italiana daca au resedinta legala in Italia de cel putin 4 ani, avand in vedere ca li se aplica dispozitiile privitoare la cetatenii comunitari.

Cadrul legal
Legea 91/1992 cu modificarile succesive

Titulari
• Strainul extracomunitar care are resedinta de cel putin 10 ani pe teritoriul statului italian.
• Cetateanul comunitar care are resedinta legala de cel putin 4 ani pe teritoriul italian.
• Apatridul sau persoana care a obtinut azil politic si are resedinta legala de cel putin 5 ani pe teritoriul italian.
• Cetatenii straini nascuti pe teritoriul Italiei avand resedinta in Italia de cel putin 3 ani.
• Strainul al carui tata sau mama, sau unul din ascendenti in linie directa de gradul doi (bunicii) au fost cetateni italiani prin nastere sau care s-a nascut pe teritoriul italian si, in ambele cazuri, are resedinta legala de cel putin trei ani.
• Strainul ajuns la majorat adoptat de un cetatean italian care are resedinta legala pe teritoriul italian de cel putin 5 ani calculati de la adoptie.
• Fiii majori ai cetatenilor care au obtinut cetatenia italiana, si care au resedinta del cel putin 5 ani in Italia, calculati de la data la care parintii/parintele a obtinut cetatenia italiana;
• Strainul care a prestat servicii, chiar si peste hotare, pentru cel putin 5 ani, fiind angajat al statului italian.
• Strainii casatoriti cu un cetatean italian daca au resedinta legala in Italia de cel putin doi ani de la data casatoriei, sau daca sunt rezidenti de cel putin un an in cazul celor care au copii adoptati sau nascuti din casatorie.

 ACTE NECESARE:
a) certificat de nastere;
b) libretul de familie,
c) cazier judiciar romanesc;
d) cazier judiciar italian “certificato penale dell’autorità giudiziaria italiana/certificato dei carichi pendenti”;
e) certificat istoric de resedinta “certificato storico di residenza”;
f) certificat de casatorie/extras din registrul de casatorii “estratto per riassunto del registro dei matrimoni” + certificat de cetatenie pentru sotul cetatean italian, doar pentru cei care solicita cetatenia intrucat sunt casatoriti cu un cetatean italian;
g) act de identitate valabil;
h) carta di soggiorno/atestatul de sedere eliberat de primarie;
i) copie declaratii de venit pe ultimii trei ani;
j) timbre fiscale (marche da bollo);
i) chitanta care atesta achitarea taxei de 200 de euro introdusa prin Legea 94/2009.

N.B. In functie de situatie, la aceste documente se mai pot adauga altele cum ar fi:
– in cazul celor care solicita cetatenia intrucat sunt casatoriti cu cetateni italieni, este nevoie sa se prezinte si un certificat de stato in vita al sotului /sotiei cetatean italian! Da, ati inteles bine, este vorba de un document birocratic care certifica ca in data de….. la ora de……., d-nul/d-na era in viata. Pare absurd, dar este una din cerinte.
– tot in cazul celor casatoriti cu cetateni italieni, trebuie prezentat un certificat de cetatenie al sotului precum si copia integrala a actului de casatorie. In practica, acesta din urma se obtine (cel putin in Roma) dupa o asteptare de minim 3 saptamani, si este copia actului ce a fost semnat de soti la momentul casatoriei, daca s-au casatorit in Italia.
– pentru cei care cer cetatenia intrucat adoptati de un cetatean italian, in mod evident trebuie sa prezinte actul de adoptie.

N.B. Toate documentele romanesti trebuie sa fie traduse in italiana si legalizate (daca sunt traduse si legalizate in Romania trebuie sa poarte si apostila conform Conventiei de la Haga), cu exceptia actelor de identitate.
Documentele trebuie prezentate de solicitant, personal, in original si in fotocopie. Nu pot fi transmise prin posta.
Autoritatile competente isi rezerva dreptul de a solicita si alte documente.

UNDE SE DEPUNE
A) La biroul consular din tara de resedinta, daca solicitantul are resedinta peste hotare.
B) La biroul din cadrul Prefecturii de resedinta, daca solicitantul are resedinta in Italia.

In termen de cel mult 6 luni de la comunicarea decretului prin care este acordata cetatenia, solicitantul trebuie sa depuna juramant de credinta Republicii Italiene obligandu-se sa respecte Constitutia si legile statului italian.

Cateva observatii personale:

Pentru cei care solicita cetatenia la Prefectura din Roma, depunerea dosarelor se face doar pe baza de programare online. Va sfatuiesc sa faceti intai programarea si de-abia dupa aceea sa incepeti sa va completati dosarul. Datele la care se depun dosarele, de regula, sunt fixate la mari intervale de timp (6 luni) si riscati, in cazul in care ati obtinut cazierul in tara, acesta sa fie deja expirat la data cand va trebui sa va prezentati cu el.

Pentru procurarea actelor din Romania (cazier, certificate etc.), va sfatuiesc sa rezolvati totul personal – dureaza putin timp, si va costa mult mai putin decat sa angajati pe cineva. Cazierul, spre exemplu, pentru cei nascuti in Bucuresti, este eliberat pe loc pentru cei care il solicita in Bucuresti. Este evident ca vorbim de cei care nu au nimic inregistrat pe cazier, pentru ceilalti lucrurile se complica, acesta nemaifiind eliberat pe loc.

In ceea ce priveste declaratiile de venit care trebuie prezentate autoritatilor italiene, in afara de declaratiile de venit pe ultimii 3 ani, solicitantul este bine sa depuna in fiecare an declaratie de venit, chiar si dupa depunerea dosarului de cetatenie. Procedura pentru obtinerea cetateniei, din pacate, este destul de lunga si poate dura ani de zile, de aceea ar fi bine si ar putea ajuta la solutionarea in mod favorabil a cererii, daca s-ar depune si pe parcursul acestei proceduri declaratii de venit.

Av. Monica Adriana Marinescu

Watch The Channel (2016) Full Movie Online Streaming Online and Download

Tags: , , ,

Leave a Reply


© 2009 Marinescu & Vlad
abuzul de drept · ambasada romaniei · asistenta judiciara gratuita · Avocati · avocati stabiliti · barou Roma · bauturi alcoolice · cetateni comunitari · cetatenie · cheltuieli de judecata · cod penal italian · cod penal roman · conditii · consulatul roman · divort · drept comparat · dreptul familiei · Dreptul Muncii · drepturi · echivalare studii · expertize judiciare · formular · gestionarea riscurilor · incredere in avocati · Infractiuni · intrebari · munca la negru · nelamuriri · obiectiuni · onorarii · pozitie procesuala · probleme · raspundere profesionala · raspunsuri · relatie avocat client · tarife avocati · venit